Clicky

Volgen, ontvolgen en gevolgen

Ontvolgen op Twitter

Twitter heeft een hele simpele opzet; je kunt berichten van 140 tekens verzenden en die berichten kunnen gelezen worden door volgers.

Zelf heb je de mogelijkheid om berichten van anderen te lezen als jij iemand volgt. Als de berichten die ik lees mij niet bevallen of ik zie geen berichten dan kan ik deze persoon ‘ontvolgen’. Simpel toch?

Misschien wel iets te simpel voor de mens, die nadenkt en nieuwsgierig is…

Ontvolgt op Twitter… en dan?

Meestal merk je het niet als je door iemand ‘ontvolgt’ bent; je krijgt geen melding of bericht en geen afscheidsbrief. Hoe kom je er dan achter als iemand je niet meer volgt; daar zijn speciale tools voor. Je kunt dan weten dat iemand je niet meer wil volgen… en dan?! Meestal doe ik niets, helemaal niets. Het is het goed recht van die persoon om in de open gemeenschap van Twitter iemand niet meer te volgen.

Twee weken geleden werd ik ontvolgd door @marcelgerritsen en dacht; toch eens vragen waarom! De reactie kwam… via de telefoon. Marcel vertelde dat hij de vraag over het waarom leuk en interessant vond en graag een afspraak wilde maken om een keer koffie te drinken. Vorige week vrijdag hebben we elkaar dan persoonlijk ontmoet en een erg leuk gesprek gehad. Inmiddels volgt Marcel me weer op Twitter en hebben we connectie gemaakt via LinkedIn zodat we op die manier ook de zakelijke kant van elkaar in de gaten kunnen houden en daar waar mogelijk kunnen helpen.

Twitter is open communicatie

Het blijft moeilijk om aan een bericht van maximaal 140 tekens te zien hoe iemand dat exact bedoeld en wat de gedachten achter het bericht zijn. Er ligt altijd een bepaalde emotie in een bericht en iedereen gaat daar anders mee om. Als ik sommige tweets zie denk ik ook wel eens; moet dat nou zo? De persoon achter een tweet beter leren kennen voordat je een oordeel geeft voordat je reageert of gewoon niet meer volgen. Twitter is een open communictie systeem waar iedereen in alle redelijkheid mag zeggen wat men denkt en doet.

Alleen zenden is dat handig en mag het?

Ik heb ook de discussie gelezen over de taxicentrale Utrecht op Twitter. Het is zeker niet de goede weg hoe dit bedrijf het heeft gedaan (en de reacties op het artikel en berichten vallen ook in de categorie ‘niet handig’) maar mag het dan niet op die manier? Twitter staat voor de volgorde : bericht -> communicatie -> relatie. Als iemand zich beperkt tot het eerste, enkel het zelf sturen van berichten en daar succes mee heeft wie ben ik dan om daar iets aan te doen? Ik kan er iets van zeggen en aangeven dat er een betere weg is van nog meer succes of… ontvolgen als ik me ga irriteren of geen meerwaarde zie. Er is wel een Twitter-etiquette hoe jij je hoort te gedragen op Twitter maar hou jij je ook altijd aan de verkeersregels?

Ga ik nu vaker iemand een bericht sturen als ik ontvolgd ben? Mogelijk zal ik dat zo nu en dan doen maar iedereen heeft gewoon het recht om dat te doen, om wat voor reden dan ook. Misschien ga ik tweeps wel een bericht sturen met de reden van ontvolging voordat ik ze ontvolg, weet ik in ieder geval dat die persoon daar niet over na gaat denken. Laat iedereen in zijn waarde!

Rene Schipper
Volg me


Berichtje? Prima..