Clicky

De Toekomst van Twitter; wat moet @Jack Dorsey echt veranderen

De Toekomst van Twitter

Dat Twitter een probleem voor de (nabije) toekomst heeft moge duidelijk zijn. Begin deze week werd een plotselinge ontslagronde aangekondigd en belangrijker voor de toekomst… de inkomsten en de beurswaarde. De opnieuw aangestelde topman Jack Dorsey heeft echt veel werk te doen om Twitter er weer bovenop te krijgen en klaar te maken voor de toekomst.

Mijn visie wat er met Twitter moet gebeuren wil het over 2-3 jaar nog een rol van betekenis spelen probeer ik in dit artikel uit te schrijven. En voordat er een misverstand over ontstaat; ik ben een grote fan van Twitter, gebruik het dagelijks, veel nieuws als eerste op Twitter tegen gekomen, veel nieuwe vrienden en relaties ontmoet op Twitter en volop zaken gedaan…

Twitter via mobiele apps en desktop

Het grootste probleem is volgens mij dat de beleving van veel Twitter gebruikers verschillend is omdat ze een verschillende app gebruiken om tweets te lezen en te schrijven. Elke app presenteert de tweets op een andere manier. Wat kan er anders en wat moet er anders in de verschillende apps?

Aanpassing in manier van tonen van een link op Twitter

Recent heeft Twitter een belangrijke update doorgevoerd op de Twitter app; een geplaatste link op Twitter van een website met de juiste Twitter Cards instellingen geeft op Twitter een prachtig resultaat… een grote (naar de link) klikbare afbeelding en tekst. Zie de verschillen, waarbij het rode gedeelte klikbaar is:

Een geplaatste link met een aparte foto. Statistieken van dergelijke berichten laten zien dat er (te) veel op de afbeelding geklikt wordt en niet op de link (naar je website).

Twitter bericht zonder twitter cards

 

Een gedeelde link van nu.nl waarbij een (te) kleine afbeelding in het artikel gebruikt is. Maar al een stap verder omdat ook de afbeelding klikbaar is.

Twitter bericht met Twitter Cards en kleine afbeelding

 

Een geplaatste link van een site met Twitter Cards en een goede afbeelding qua grootte. De gehele afbeelding en tekst in het rode kader zijn klikbaar.

Twitter bericht grote afbeelding met Twitter Cards

 

Echt een belangrijke wijziging omdat het hiermee voor veel bedrijven interessanter gaat worden om met een dergelijke link te gaan adverteren.

Een geplaatste link (met Twitter Cards) krijgt meer clicks naar de webstie dan de veelvuldig gebruikte losse foto met aparte link.

Echter is deze mooie optie alleen zichtbaar op de mobiele app van Twitter en niet op Twitter.com zelf, vreemd!

Advertenties op Twitter via de verschillende apps

Veel mensen gebruiken juist een andere app voor Twitter om de advertenties op Twitter niet te zien. Ze hebben hier zelfs geld voor over in de vorm van een betaalde app. En als veel gebruikers de tweets bekijken via een andere app dan die van Twitter zelf zodat ze de advertenties niet zien, doet dit iets goeds met de inkomsten van Twitter? Nee, ik dacht het niet!

Zelf actief mee doen in de conversatie

Elja Daae heeft een bijzonder mooi artikel geschreven over het dode of stervende Twitter, zeker de moeite waard om door te lezen als je zelf de indruk hebt dat Twitter niet meer is wat het geweest is. De conclusie van het blog is even simpel als doeltreffend; vaak ligt het gewoon aan jezelf!

In het artikel wordt ook de manier aangehaald hoe veel mensen die erg actief op Twitter zijn gebruik maken van lijsten en het nieuwsoverzicht. Lijsten worden wel gelezen maar het niewsoverzicht niet. Gevolg hiervan is dat je altijd dezelfde mensen langs ziet komen en geen nieuwe ideeën of gedachten krijgt door de content die je leest.

Overigens kunnen lijsten nog steeds handig zijn om te gebruiken en iets wat op dit moment mist in de Twitter app. Je kunt door het lezen van je lijsten zorgen dat je tweets van bepaalde personen of bedrijven niet kunt missen. Ook voor bepaalde zoektermen is dit een goed middel. Maar overdrijf niet en check dus met regelmaat je eigen nieuwsoverzicht.

Verwijderen van de 140 tekens grens?

Het gerucht dat Twitter de grens van 140 tekens wil verwijderen bestaat al langer maar de laatste weken komt dit weer steeds vaker naar boven. Zou het slecht zijn voor Twitter?

Natuurlijk heeft het z’n charme dat je beperkt bent tot die 140 tekens in je berichten en zelf heb ik ook de behoefte gehad om meer tekens in mijn tweets. Maar als Twitter deze grens gaat opheffen, verwacht dan echt niet meteen een waterval aan tekst in je tijdlijn. Ook nu is het al zo dat de 140 tekens eigenlijk te veel is, minder is meer! De juiste woorden gebruiken om de lezer aan te zetten tot een actie of nadenken over de woorden is belangrijker dan het aantal woorden.

Nieuwe gebruikers zullen hier wel blij mee zijn en ik heb ook het vermoeden dat Twitter er sterk over na denkt om de grens van 140 weg te halen om weer nieuwe mensen naar Twitter te leiden. Dit obstakel is dan weg gehaald… en de al bestaande gebruikers van Twitter zullen hier echt niet veel van merken. Op welk social media platform zie je nog wel lange teksten?

Mijn wijzigingen voor Twitter op een rijtje

Wat moet Twitter (in ieder geval) doen om klaar te zijn voor de toekomst? Een opsomming:

  1. Zorgen dat de weergave op de mobiele app ook aanwezig is op de desktop versie (twitter.com) dus met mooie linkweergave en extra opties
  2. Aanpassen Hootsuite en Tweetdeck op de desktop zodat je tweets daar ook ziet met mooie en goede linkweergave
  3. Afsluiten andere mobiele apps (ook al maken ze daar eerst geen vrienden mee…)

De afgelopen maanden heeft Twitter al de nodige wijzigingen in de app (en desktop versie) aangebracht. Zo worden tweets waarop een antwoord wordt gegeven weer bovenaan het nieuwsoverzicht geplaatst om op die manier de conversatie positief te belonen. In veel gevallen is een antwoord op een tweet effectiever dan een retweet…

Twitter moet de controle over het eigen platform weer meer naar zich toetrekken

Je wilt zelf controle houden hoe je eigen platform er uit ziet voor de gebruikers en daarom is moet de hoogste prioriteit zijn om de andere zeer diverse apps af te sluiten van het Twitter netwerk. Dit gaat zorgen voor een betere beleving van Twitter met de opties die Twitter wil en er komen inkomsten binnen via de advertenties, ook niet onbelangrijk voor Jack Dorsey als hij in gesprek gaat met de aandeelhouders.

Mijn tip voor jou: gebruik de Twitter app op je mobiel, je krijgt een veel betere beleving van Twitter dan met een andere app en zal ook de plek zijn waar de ontwikkelingen plaats vinden!

Rene Schipper
Volg me


Berichtje? Prima..