Clicky

Waarom je vierkante video moet gebruiken op social media

Dat video een hele effectieve manier van content is om je verhaal te vertellen op social media is voor iedereen wel duidelijk. Welk platform het ook is… wij ‘consumeren’ steeds meer video, lekker makkelijk omdat we er niets voor hoeven te doen… alleen kijken… en klikken als het ons niet meer bevalt en naar de volgende video willen gaan. Mijn #zoonvan3 doet dit op YouTube (waar hij ook de reclame en opmerkingen heel handig weg veegt…) en ik doe dit op Facebook, Instagram en waar al niet meer. Wij consumeren video!

Het social media gebruik verschuift steeds meer van desktop naar mobiel maar vreemd genoeg maken veel bedrijven de meeste content voor social media nog wel op de desktop.

Dus waarom wil iedereen vierkante video’s gebruiken?  Het grote verschil zit in hoe wij kijken op mobiel en onze mobiel gebruiken. Vraag; zie jij meer of minder mensen die een telefoon kantelen om iets te bekijken? Waarschijnlijk minder… telefoons worden groter maar we worden vooral ook makkelijker. Wij kantelen onze telefoon steeds minder om een video of afbeelding in een andere verhouding te bekijken.

Een vierkante video benut een veel groter gedeelte van het scherm dan een liggende video. En het is inmiddels bewezen dat een vierkante video meer views, likes, shares en kliks krijgt op social media.

Wat leer ik je in dit artikel? Twee dingen;

  • waarom een vierkante video beter is
  • hoe je deze vierkante video kunt maken

Dat video veel voor jou kan betekenen als je resultaat wilt behalen op social media zal voor jou niet vreemd klinken maar hoe kun je de kans op succes zo groot mogelijk maken en tegelijkertijd de kosten laag houden?

De afmetingen van een video verschillen per platform

Op elk device kijken wij anders naar video en dat maakt het soms best lastig; op de desktop zijn wij gewend om video in TV formaat te kijken, liggende video. Op onze mobiel kijken wij steeds vaker naar staande video. Het is duidelijk dat als je echt het beste resultaat wilt hebben je voor elk device een ander soort video moet gebruiken. Ik zie het je denken… dat is redelijk intensief qua tijd en handelingen.

YouTube -> video in landscape (liggend)

Op YouTube is landscape nog steeds de enige manier van kijken, de enige plek ook nog zo ongeveer waar iedereen zijn/haar mobiel nog draait om een video beter te zien. Knap irritant al zeg ik het zelf maar niet heel gek omdat hier heel veel lange films staan. En YouTube wordt ook nog veel op TV bekeken, rechtstreeks of via een ChromeCast.

Is YouTube je belangrijkste kanaal (vloggen) dan is het redelijk logisch op dit moment dat een liggende video (landscape) de standaard is voor jou! Hoe je deze eventueel kunt omzetten om ook op andere kanalen het meeste uit je video te halen lees je verder hier onder.

Facebook -> vierkante video

Gebruik je een vierkante video op Facebook dan maak je gewoon meer effectief gebruik van de schermen van de kijker. Kijk maar hoeveel extra schermruimte je gebruikt. Een landscape (liggende) video heeft een verhouding van 16:9. Als je dat vergelijkt met een video in een vierkante verhouding (16:16) heb je gewoon 21,875 + 21,875 =  43,75 % meer ruimte om te besteden en te laten zien aan je kijker!!

vierkante video Facebook voordeelEen onderzoek van Buffer gaf een aantal zeer mooie inzichten en resultaten in de vergelijking van vierkante video en een liggende video op Facebook:

  • meer video views bij vierkante video
  • kijkers blijven een vierkante video langer bekijken
  • hogere engagement bij vierkante video (likes, comments)

Linkedin -> vierkante video of toch gewoon landscape..

Video op Linkedin is een bijzondere en iets waar nog weinig onderzoek naar is gedaan. Je kunt pas sinds een maand of drie native video uploaden bij Linkedin. Daarvoor was de enige mogelijkheid een YouTube of Vimeo link plaatsen. Nog niet echt vastgesteld maar als ik de video’s van mijn klanten op Linkedin zie… zou ik zeggen vierkant!

Instagram -> vierkante video

Duidelijk… het kan ook haast niet anders. Instagram kent geen versie voor de desktop en is alleen maar te gebruiken op de mobiel (behalve kijken dan). Het kenmerk van Instagram was altijd juist de vierkante foto’s en video’s die je daar zag. Inmiddels is het wel mogelijk (meer advertentie mogelijkheden) om liggende foto’s en video te plaatsen maar dit werkt zeker niet beter.

Hoe doe je dat… vierkante video’s maken?

Tja… dan wordt het lastiger. Open een camera op je telefoon of ga achter een ‘echte’ camera staan en je ziet het meteen al… de optie om een vierkante opname te maken bestaat eenvoudigweg gewoon niet!!

Maar gelukkig zijn er een paar handige tools en apps om het wel voor elkaar te krijgen om deze rechtstreeks vierkant op te nemen of om deze te bewerken. De tools die ik gebruik (geen reclame)…

Clips

Clips is een app, op dit moment helaas nog alleen geschikt voor Apple die vierkante video op kan nemen en tegelijkertijd (en dat is echt handig) jouw gesproken tekst kan ondertitelen. Handig maar daar zijn ook andere alternatieven voor.

Vue – video editor en recorder

Een app waarme je vierkante video op kunt nemen (eventueel met filters). Erg mooi,handig en geeft mooie resultaten. Naast het rechtstreeks opnemen van video kun je ook video bewerken en van een landscape video een vierkante video maken.

Vue is beschikbaar op zowel Apple als Android.

InShot

Een tool waarmee je van een liggende video eenvoudig een vierkante video kunt maken, eventueel met ondertiteling.

Bij het importeren van een liggende video met InShot kun je kiezen om de video in te zoomen waardoor de rechter en linker zijkant van de video verdwijnen uit het nieuwe vierkante beeld maar je kunt ook kiezen voor een rand boven en onder de video (en je kunt weer kiezen hoe groot je deze wilt hebben). Deze rand kun je weer gebruiken om hier ondertiteling in te zetten of een paar kernwoorden uit je video.

InShot is beschikbaar voor Apple en Android.

Rene Schipper
Volg me


Berichtje? Prima..