28 jan Publiceren van een nieuwe bijdrage of bloggen op Linkedin
Als je een beetje actief bent op Linkedin heb je de meldingen wel voorbij zien komen; “Huppeldepup publiceerde een nieuwe bijdrage…” waarna de titel van het artikel voorbij komt via de Linkedin meldingen. Velen vinden de meldingen hierover irritant en niet nodig (daar ben ik het mee eens) en anderen weten niet wat het is en wat het doet. Daarom een uitleg.
Wat is dat; het publiceren van een bijdrage (of longpost)
Ik moest mijn taalinstellingen op Linkedin wel eerst wijzigen naar Nederlands om deze vertaling te zien. Standaard gebruik ik Engels als taalinstelling op Linkedin waar het een stuk aangenamer klinkt; “Rene Schipper published a new post”. Maar goed bij de vertalingen schiet Linkedin wel vaker mis.
Sommigen noemen het ook een Linkedin long post (vanuit het Engels dus). Naast de normale update die je kunt plaatsen op Linkedin kun je met deze optie een uitgebreid blog schrijven op Linkedin. Je kunt afbeeldingen, video en veel tekst toevoegen.
Linkedin wil duidelijk meer data en verkeer op de site en app hebben en dit lijkt een mooie optie daarvoor… maar wel compleet afhankelijk wat je er mee wilt bereiken. Daarom een rijtje met voor- en nadelen van het publiceren van deze bijdrage aan Linkedin.
Kan ik dat ook, dat publiceren van een blog op Linkedin?
Linkedin geeft heel geleidelijk steeds meer mensen toegang tot deze functie. Je kunt controleren of jij dit ook al kunt door naar de home pagina van Linkedin te gaan. Zie je daar in het update scherm (om eigen updates te plaatsen) dit extra potloodje staan? Dan kun je daar op klikken om je longpost of blog te gaan schrijven en plaatsen op Linkedin.
De voordelen van de Linkedin long post
Er zitten zeker voordelen aan het plaatsen van een long post.
- Door de meldingen zal je update/post/bijdrage de nodige aandacht krijgen en deze update is ook goed te delen via andere social media kanalen. Zoals dit ook gebeurd bij een normale update die veel gedeeld wordt zullen meer mensen interesse hebben in jouw profiel en deze gaan bekijken, wat zeker kansen biedt.
- Een Linkedin bijdrage is indexeerbaar door Google; bij gebruik van juiste termen, titel en relevante inhoud zal je update goed zichtbaar zijn op Google. In ieder geval de komende tijd want als iedereen op Linkedin deze optie gaat gebruiken zal Google hier weer minder waarde aan geven.
- In een long post kun je links naar je eigen site aanbrengen wat mogelijk wat extra verkeer naar je eigen site kan brengen.
- Als je geen eigen site hebt, is dit een hele mooie mogelijkheid om toch een goed blog te schrijven die ook nog gevonden gaat worden. Als werkzoekende geeft dit ook veel extra mogelijkheden om onder de aandacht te komen.
[easy-tweet tweet=”Een Linkedin longpost, handig in te zetten als je werkt zoekt!”]
De nadelen van een Linkedin long post
De nadelen van bijdrage op Linkedin ook maar op een rijtje
- Als je update gedeeld gaat worden buiten Linkedin verwijs jij mensen naar Linkedin door en geeft Linkedin waarde (hebben ze het daarom bijdrage genoemd…) omdat het bezoekers op linkedin.com krijgt. Je kunt bezoekers voor je update niet verder gebruiken en de enige ‘branding’ die mensen zien is je profielfoto en de doorverwijzing naar je profiel.
- Je connecties krijgen een melding van een geplaatste bijdrage (zelf vind ik dit irritant en lijkt voor mij gewoon op spam) terwijl niet alle connecties dezelfde interesse hebben. Bij normale updates is dit niet zo’n probleem maar een melding weergeven lijkt me echt overbodig hiervoor. Ik ken mensen die om deze reden connecties hebben geblokkeerd op Linkedin.
- Het plaatsen van een dergelijke bijdrage draagt alleen bij aan de persoon die het plaatst, niet direct aan het bedrijf waar deze persoon werkzaam is.
Verwijderen van een geschreven artikel op Linkedin
Het is nogal omslachtig om een gepubliceerde bijdrage of artikel te verwijderen op Linkedin. Je moet de volgende stappen volgen:
- Klik op ‘Write an article’ op de homepage van Linkedin
- Rechtsboven in staat naast Publish de knop ‘More’, klik hier op.
- Ga daar naar ‘Articles’ toe om een overzicht te krijgen van je artikelen.
- Klik op ‘Delete’ om het bewuste artikel te verwijderen.
Mijn gedachten over deze nieuwe functie op dit moment
Een gemiste kans van Linkedin is het dat nog steeds niet iedereen deze functionaliteit heeft op Linkedin terwijl ik deze mogelijkheid al vanaf begin april heb (ja, ik weet het… ik had eerder een longpost moeten proberen…) en het lijkt er voor mij sterk op dat Linkedin alleen op zoek is naar meer verkeer.
Linkedin geeft wel iets terug aan publishers van een dergelijke update maar dit zijn vooral zichtbaarheid, SEO voordelen en vindbaarheid.
Wat zijn jouw ervaringen? Heb je de mogelijkheid al en heb je al een bijdrage geleverd?
NB. Dit artikel is eerder verschenen als longpost op Linkedin via mijn profiel 😉
- Het Belang van Storytelling in Digitale Marketing - 12 september 2023
- Het Belang van Videocontent in Digitale Marketing - 8 september 2023
- AI en tekst schrijven.. wat zijn de mogelijkheden? - 8 december 2022