Clicky

Is een persoonlijke Linkedin uitnodiging echt nodig?

persoonlijke Linkedin uitnodiging echt nodig

In de Linkedin trainingen die ik geef vertel ik altijd hoe je voordeel kunt halen uit een persoonlijke uitnodiging door meteen goede aandacht te geven aan het mogelijke nieuwe contact in je netwerk.

Op een avond zat ik (terwijl ik met één klik vrienden accepteerde op Facebook, mensen terug volgde op Twitter en Pinterest) te bedenken waarom dit toch altijd zo’n beladen iets is op Linkedin. En ging eens een keer iets anders doen…

Verschillen in manier van connectie maken

Elk social platform heeft z’n eigenaardigheden en speciale dingen; Twitter waar iedereen elkaar volgt zonder elkaar te kennen. Facebook werkt daar anders in; je kunt iedereen uitnodigen om vriend mee te worden maar krijg je te vaak nee als antwoord dan kun je even geen vrienden meer uitnodigen. Maar een persoonlijk bericht zoals dat bij Linkedin ‘hoort’ komt op Facebook en Twitter niet voor. Ja, soms krijg je op Twitter een DM nadat je iemand bent gaan volgen maar daar worden we juist weer niet blij van… omdat het vaak als spam/reclame wordt gezien.

Een eigen onderzoek

Op Linkedin en Facebook heb ik de volgende vraag gesteld “Stuur jij een persoonlijk bericht bij een Linkedin uitnodiging” waarbij je de keuze had uit ‘nooit’, ‘soms’ of ‘altijd’. De uitslag van dit onderzoek:
nooit    5%
soms  39%
altijd   56%

De proef: connectie maken zonder bericht

Geheel willekeurig ben ik connectie gaan maken met in totaal 15 (eerste keer 5, daarna 10) mensen. De een totaal onbekend, de ander iets bekender voor mij. Geen persoonlijk bericht, gewoon… ‘klik’ connectie maken. Het voelde even vreemd aan omdat ik dit op Linkedin totaal niet gewoon ben maar na een paar klikken was het al prima. En natuurlijk was ik erg benieuwd naar de reacties… en het aantal nieuwe connecties!

De eerste resultaten

De eerste twee meldingen kwamen al heel snel binnen: beide geaccepteerd. ’s Ochtends kwam er een mailtje van één van mijn potentiële nieuwe contacten; Marcella Boshoven-Roord met de volgende tekst.

Hoi Rene, 
 
Bedankt voor de uitnodiging om te connecten op LinkedIn. 
Ik ‘ken’ jou via Twitter, vandaar dat ik je uitnodiging geaccepteerd heb. Wellicht kunnen we in de toekomst iets voor elkaar betekenen. 
 
Waar ik mij een beetje over verbaas is dat er geen persoonlijk bericht aan de uitnodiging toegevoegd is. Jij als LinkedIn expert weet dat dat normaal gesproken een ‘must’ is om aan een goed netwerk te bouwen, toch?
 
Mvg, 
Marcella

Voor iemand die mij volgt op Twitter een zeer logische reactie; zelf was ik dan ook wel blij met een dergelijke reactie. Een signaal dat ik dit wel zo overbreng. Als antwoord heb ik uitleg gegeven dat ik 15 uitnodigingen als test verstuurd heb en dat Marcella er daar een van was. De afspraak gemaakt dat ik de reactie mocht meenemen in het artikel.

Mogelijk is Marcella wederom teleurgesteld in mij omdat dit artikel al een paar weken eerder gepubliceerd zou worden en zal denken dat van uitstel afstel komt. In dit geval zeker niet; bedankt Marcella voor de reactie!

Totaal resultaten van de 15 uitnodigingen

Van de 15 uitnodigingen zijn er in totaal 13 geaccepteerd zonder enige reactie. Een erg hoog aantal en had dit zelf ook niet verwacht. De 2 andere uitnodigingen heb ik geen reactie op gekregen (je krijgt geen bericht bij een afwijzing). Beide personen heb ik drie weken na het versturen van de eerste uitnodiging nog een verzoek gestuurd maar nu met een persoonlijk bericht daarbij. In het bericht heb ik uitleg gegeven aan mijn actie en verzocht om contact via mail. Ook op dit bericht heb ik geen reactie gekregen…

Accepteren van uitnodiging en dan leren kennen?

Misschien is het ook gewoon vreemd om eerst een aantal berichten te sturen voordat je iemand een uitnodiging stuurt. Het gebruik van tablet en smartphone neemt steeds verder toe en via de apps van Linkedin heb je daar niet de mogelijkheid om een persoonlijke uitnodiging te sturen. Er zijn natuurlijk genoeg mensen uit de beroepsbevolking die niet een hele dag achter de pc zitten en alleen ’s avonds op de tablet of tussendoor op de smartphone tijd hebben om op Linkedin te kijken.

Je Linkedin connecties kunnen belangrijk en zeer nuttig zijn; afhankelijk van je situatie en branche is het dus mogelijk dat je met een te strak connectie beleid (qua uitnodigingen dan) kansen laat lopen. Ik ken genoeg mensen die standaard connectie weigeren als er niet een net berichtje bij zit.

De tussenoplossing is misschien wel de beste

Voor mij geldt nu; iedereen mag mij een verzoek om connectie te maken versturen waarbij een persoonlijk bericht zeker waardering (en aandacht) krijgt. Je kunt tenslotte maar één keer een eerste indruk maken.

Als een uitnodiging onpersoonlijk is ga ik in eerste instantie van het beste uit; je kunt niet anders! Ik zal hierop reageren (maar nog niet gelijk accepteren) om iets meer te weten te komen over jou, je bedoeling en vooral waarmee ik je met mijn netwerk eventueel kan helpen want daar gaat het nog steeds om in netwerken; elkaar helpen!!

Hoe persoonlijker de aandacht is die je aan elkaar kunt geven hoe beter. Mee eens?

Rene Schipper
Volg me


Berichtje? Prima..