21 jan 10 Linkedin tips voor effectief netwerken
Linkedin is een prima tool om je netwerk online te beheren, ontwikkelingen in de gaten te houden en zichtbaarheid te geven aan wat jou bezig houdt. Hoe kun je Linkedin beter en actiever gebruiken?
10 Linkedin tips
Tips voor het actiever gebruiken van Linkedin om beter zichtbaar en benaderbaar te zijn voor je eigen netwerk en tegelijkertijd aandacht te geven aan je contacten via Linkedin.
Het is toch zonde om al je contacten in een soort van ‘rolodex’ systeem te hebben? Activeer je netwerk en begin bij je zelf!
#1. Zorg voor een 100% profiel, je bent beter vindbaar
Met een 100% profiel ben je beter zichtbaar en vindbaar in Linkedin en Google. Anderen zullen je op een hogere positie terug vinden in de zoekresultaten. Linkedin heeft het de laatste maanden een stuk makkelijker gemaakt om een volledig profiel te krijgen door de eisen hiervoor lager te zetten.
#2. Gebruik de headline goed, bedenk hoe anderen je zoeken
Samen met de samenvatting en de ervaringen (werk) zijn de woorden in de headline of kopregel de belangrijkste plaatsen waar Linkedin naar zoekwoorden (waar anderen naar zoeken) kijkt. Geef hier dus niet je functie aan (hoeveel zegt dit een ander) maar een beschrijving waar jij anderen mee helpt of een goede verzameling zoekwoorden.
#3. Het geven van aanbevelingen helpt om ze te krijgen
“Zien geven doet geven”. Dit geldt zeker voor aanbevelingen in Linkedin. Je helpt er anderen mee dus waarom niet geven? Belangrijk om te onthouden; niet standaard een aanbeveling terug geven en houdt het persoonlijk en simpel. Meer weten over wat je wel en niet moet doen met een aanbeveling en hoe te reageren en te gebruiken.
#4. Eigen of bedrijfs website toevoegen? Gebruik altijd de optie ‘other’ om extra tekst toe te voegen
Vaak zie je het nog staan ‘Bedrijfswebsite’ of Company website’. Niet echt een uitdagende titel om op te gaan klikken naar mijn mening. Voeg tekst toe via de optie ‘other’ om meer te zeggen over de link of je site. En je hebt drie opties… waarom niet allemaal gebruiken?
#5. In het standaard zoekvenster zoek je naar woorden, niet naar personen
Veel mensen gaan zoeken in het standaard zoekscherm in Linkedin en weten eigenlijk niet goed waar ze dan zoeken. Via dat venster zoek je in de personen naar de woorden die jij aangeeft. Dit kan een titel, specialisme of werkgever zijn waarbij Linkedin rekening houdt met je connecties en de zoekwoorden in de profielen. Wil je naar één specifieke persoon zoeken klik dan op geavanceerd en type de voor – en achternaam van de persoon die je zoekt in.
#6. Nodig mensen altijd persoonlijk uit, een eerste indruk maak je maar één keer
Accepteer jij een uitnodiging van een onbekende? Nodig jij contacten uit met de standaard uitnodiging? Hoe denk jij dat jij onthouden gaat worden en hoe denk jij op te kunnen vallen tussen de andere connecties? Veel beter is om een persoonlijk bericht te sturen met een vraag zodat de ontvanger even gaat nadenken en jou gaat onthouden.
Onpersoonlijke uitnodiging ontvangen… eerst een persoonlijk bericht met vraag sturen. Doe maar eens en laat weten hoeveel goede gesprekken je daar aan over houdt. Meer info hierover is te lezen in: Persoonlijk uitnodigen op Linkedin; zo werkt het.
#7. Gebruik meerdere mail adressen, je kunt ook per groep bepalen waar mail ontvangen wordt
Voor je eigen zekerheid geef ik altijd het advies om meerdere mail adressen in te voeren in Linkedin. Zo voorkom je dat je Linkedin niet meer in kunt. Je kunt met alle ingevoerde adressen ook inloggen in Linkedin. Ander voordeel is dat je per groep waar je lid van bent kunt aangeven waar de mail over deze groep heen gestuurd wordt. Zo kun je ook nog controle houden over je mailbox. Overigens is het zeker aan te bevelen om Linkedin mail in een aparte map in je Inbox te laten aankomen.
#8. Zet geen mailadres of 06 nummer in je naam; je account zal geblokkeerd worden
Met het aanmaken van een Linkedin account ben je akkoord gegaan met de privacy instellingen en regels van Linkedin. In deze voorwaarden staat dat Linkedin zuinig is op je gegevens en je persoonlijke gegevens (zoals mail en mobiel) niet zichtbaar zijn voor iedereen. Als jij deze gegevens achter je naam zet (zoals je soms wel eens ziet) voldoe je dus niet aan deze voorwaarden en kan je account (tijdelijk of geheel) geblokkeerd worden.
#9. Nodig niet zomaar iedereen uit; na 3 keer weigeren kan je account geblokkeerd worden
Linkedin gaat uit van een netwerk van gekoppelde connecties en je kunt dus niet zomaar een connectie aangaan met iedereen. Als je dat wel doet (ook als deze zijn ‘voorgesteld door Linkedin’) en je verstuurt deze ook nog zonder persoonlijk bericht (waarin in je het verzoek kunt uitleggen) bestaat de kans dat het contact deze uitnodiging afwijst. Gebeurd dit drie keer in één maand… account geblokkeerd!! Niet doen dus.
#10. Gebruik de knoppen ‘interessant’ en ‘commentaar’ om aandacht te geven aan je netwerk
Aandacht geven aan je netwerk; connecties helpen, aanbevelen en vragen stellen. Een aantal mogelijk van netwerken wat in Linkedin goed werkt en mogelijk is via de ‘Startpagina’. Door het klikken van de knop ‘Interessant’ of ‘like’ geef je aan je eigen connecties aan dat de update die het contact gedaan heeft ook interessant kan zijn voor anderen. Met Commentaar kun je een eigen mening of antwoord geven over de opmerking/bericht van het contact.
In Linkedin werkt het zo dat niet alleen je eigen connecties dit kunnen zien maar ook de connecties van het contact zelf; netwerken op deze manier werkt dus beide kanten op!
Opmerkingen over deze tips hoor ik graag; wat pas jij al toe en wat heeft je geholpen met netwerken via Linkedin? Laat het in de reacties je eigen netwerk weten!
- Het Belang van Storytelling in Digitale Marketing - 12 september 2023
- Het Belang van Videocontent in Digitale Marketing - 8 september 2023
- AI en tekst schrijven.. wat zijn de mogelijkheden? - 8 december 2022