Zoeken in Twitter nieuwe stijl

Twitter

De lay-out van Twitter was al een tijdje het zelfde gebleven en was ook wel aan een opfrisbeurt toe. Dat is nu al een aantal weken geleden gebeurd. Na de hoofdpagina is vorige week ook de veelgebruikte zoekpagina van Twitter aangepast of eigenlijk… verdwenen!! De advanced search staat nu in de normale Twitter hoofdpagina en biedt bijna dezelfde mogelijkheden, behalve… zoeken in de Nederlandse taal en de mogelijkheid om de zoekopdracht in een RSS-feed op te slaan bestaat niet meer. Erg lastig voor velen maar ik heb de oplossing gevonden.

RSS-feed Twitter Seach

De RSS gebruik ik zelf voor een aantal vaste zoekopdrachten die ik wil blijven monitoren en nadat ik er achter kwam dat search.twitter.com niet meer bereikbaar was en werd doorgestuurd naar de homepage bleek dat de reeds bestaande RSS-feeds nog wel werkten. De url ‘http://search.twitter.com/search.atom?lang=nl&q=fidene‘ heb ik in mijn favorieten staan en kon deze op die manier dus toch benaderen. Deze interface van de zoekmachine blijkt nog wel te werken en je kunt er ook nieuwe RSS-feeds invoeren door gewoon de zoekopdracht (in dit geval fidene) aan te passen.

Zoeken in het Nederlands

Via het geavanceerde zoekscherm van Twitter is zoeken in Nederlands niet meer mogelijk, behoorlijk vervelend als ik ga zoeken op LinkedIn en niet alle Engelstalige tweets uit de rest van de wereld in de resultaten wil zien. Vorige week had ik al naar diverse mogelijkheden gezocht oa. naar de ‘operators’ die je kunt gebruiken in de zoekopdrachten. Zonder resultaat!!

Zoeken Twitter nieuwe stijl

Tot vandaag! Ik keek naar de url van de RSS feed en dacht “wat gebeurt er als ik atom weghaal in de url”? Probeer het zelf maar: http://search.twitter.com/search?lang=nl&q=fidene
Tot mijn eigen verbazing word ik door gestuurd naar de nieuwe homepage van Twitter maar zie dat de zoekopdracht is aangepast. In het zoekvenster staat nu ‘fidene lang:nl‘. Via deze methode kun je weer gewoon naar Nederlandse tweets zoeken. Jammer dat Twitter deze operator niet heeft meegenomen in de lijst van optie.

Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen helpen en dat je de zoekopdrachten zo kunt blijven invoeren.

En voor andere Twitter trainers: vertel het door en gebruik het in trainingen en workshops. Wel is het leuk om een reactie of een tweet te lezen als dit geholpen heeft bij het zoeken in het Nederlands of natuurlijk als er nog meer mogelijkheden zijn.

Inmiddels zijn er linkjes naar dit artikel geplaatst op de sites van Veldmerk.nl en Twittermania.nl

Volg me


Berichtje? Prima..