Welke privacy gegevens gebruikt een app en zijn deze daar veilig?

Welke privacy gegevens gebruikt een app

Maak jij je wel eens zorgen om je privacy op Twitter en Facebook? Wie zien foto’s van jou (of je kinderen) en wie heeft toegang of inzicht in jouw gegevens?

Andere vraag; heb jij een smartphone of tablet? Installeer je wel eens een app op je telefoon? En check je wel eens de gegevens die deze app mag gebruiken?

Dat zou je misschien eens iets vaker moeten doen…

Instaweather hype tijdens hittegolf

Al voor de hittegolf van deze week zag je de Instaweather foto’s veelvuldig langskomen maar met temperaturen van 30, 32 en 25 graden moest blijkbaar echt iedereen met Instaweather op Twitter, Facebook, Instagram en (ja echt!) Linkedin laten zien hoe warm het was.

Fidene on instaweather

Gezien de reacties op een tweet die ik hierover stuurde met de tekst “hopen dat met de regen ook de #instaweather hype wegspoeld” toen het iets koeler werd, was ik niet de enige die deze foto’s niet meer leuk vond.

Door deze vele berichten met deze relatief nieuwe app ging ik weer eens kijken naar de instellingen van deze en andere apps. Hoe zuinig zijn we op onze gegevens of geven we deze heel makkelijk weg? Wist je overigens dat Instaweather (en Instaplace) ontwikkeld worden door een bedrijf in Polen?

Hoe sterk hechten wij echt aan onze privacy?

Kranten en nieuwssites staan regelmatig vol met waarschuwingen over de privacy op Facebook en andere sociale platformen en recent zijn de afluisterpraktijken van de NSA via PRISM aan het licht gekomen. De meeste berichten die ik erover las gingen over ‘schande dat dit kan’ en ‘zie nou wel’… terecht ook nog. Maar… de meeste van die mensen installeert rustig zonder check op de gegevens een  nieuwe app als Instaweather en gebruik WhatsApp (wie gebruikt dat nou niet) maar weten we eigenlijk wel wat deze bedrijven met onze gegevens doen?

En erger: voor welke gegevens geven wij gewoon toestemming om die te gebruiken zonder dit echt te controleren?

Meeste apps vragen veel te veel gegevens!

Ik heb zomaar tijdens een update ronde op mijn Android telefoon screenshots gemaakt van een aantal apps en gekeken voor welke gegevens ik toestemming geef om deze te gebruiken; er zijn positieve uitschieters maar de meeste apps maken er echt een potje van! Tijd voor een paar voorbeelden, bekijk de voorbeelden van de app-machtigingen zelf om een eigen oordeel te geven.

Instaweather

Telefoonoproepen? Waarom heeft een app die de locale temperatuur (gps voor nodig) combineert met een zelf gemaakte foto inzicht nodig in mijn telefoonoproepen?

Foursquare

Voor een app waarmee je kunt inchecken op locaties (evenementen en bedrijven) is het normaal dat deze toegang krijgt tot mijn locatie maar ‘uw persoonlijke informatie’? Foursquare wil mijn contacten graag inlezen zodat ik een melding kan krijgen als één van mijn contacten ook Foursquare installeert ik deze meteen kan koppelen binnen de app. Handig maar niet noodzakelijk.

NS Reisplanner Xtra

Netjes; locatie is handig zodat de app weet welke stations in de buurt aanwezig zijn. Geen extra gegevens nodig; de treinen rijden dan misschien niet altijd op tijd maar dit doet de NS goed.

Google Search

Pardon… ‘SMS-berichten verzenden, telefoonnummers rechtstreeks bellen’, ‘Uw tekstberichten bewerken, uw tekstberichten lezen’ en toegang tot kalenderevents, vertrouwelijke informatie, kalenderevents toevoegen en e-mails verzenden aan gasten… dat klinkt niet echt standaard voor Google Search.

De Telegraaf

Aha, omdat ik de ‘beperkte’ berichten via de app van de Telegraaf mag lezen moet ik mijn telefoonoproepen (Apparaatstatus en -identiteit lezen) vrij geven en mijn locatie? Niet direct nodig lijkt me

Wat doen deze bedrijven met deze gegevens?

Het geven van informatie op zich is nog niet zo erg, nergens staat echter te lezen wat deze bedrijven met deze informatie doen of gaan doen! Aangezien er ook genoeg goede voorbeelden bestaan lijkt het niet direct nodig voor de werking van een app om deze gegevens te gebruiken.

En ik heb zo het idee dat juist de mensen die wel eens berichten plaatsen (of zich hierover anders uitten) over de privacy gevaren van social media en het internet deze apps blind installeren (of automatisch update).

Weet wat je deelt!

Als je een nieuwe app gaat installeren en zeker die met een onbekende uitgever bekijk deze gegevens zorgvuldig en bepaal zelf of je de gegevens wilt delen met de maker van de app. De grote spelers op de markt zullen echt wel oppassen wat ze met de gegevens gaan doen; als daar iets mee gebeurd zullen ze dit direct merken in de toekomst en het nu verkrijgen van data is misschien belangrijk voor deze bedrijven… data verkrijgen in de toekomst is nog veel belangrijker.

De kleinere spelers op de markt zullen vaker kijken hoe ver ze kunnen gaan om snel geld te verdienen, pas daar dus mee op. Gelukkig zijn er ook genoeg (klein en groot) apps en app-ontwikkelaars die hier wel over na denken en hier transparant in zijn.

Zeg eens eerlijk… check jij deze gegevens wel eens zorgvuldig?

Volg me
Tags:
, , ,


Berichtje? Prima..