Clicky

Wat maakt TikTok zo anders dan andere sociale media?

Als je nog niet op TikTok zit, vraag je je waarschijnlijk af waar al die ophef over gaat. Immers, is het niet gewoon een ander social media platform waar mensen video’s posten van zichzelf lip synchroon of dansend? Hoewel dat er misschien bij hoort, zit er veel meer achter TikTok dan je op het eerste gezicht zou denken. In feite zijn er verschillende dingen die TikTok uniek maken ten opzichte van andere social media platforms. Lees verder om erachter te komen welke dat zijn!

Bij TikTok draait alles om korte video’s.

Terwijl andere sociale media zoals YouTube en Instagram lange video’s toestaan, is TikTok gespecialiseerd in korte video’s van 15 seconden of minder. Dit maakt het perfect voor mensen met een korte aandachtsspanne of mensen die in korte tijd veel inhoud willen consumeren.

Korte video’s blijven nog de belangrijkste binnen TikTok. Langzaam komen er wel langere video’s en experimenteert TikTok hier ook lekker mee. Nu zien we korte video’s op steeds meer platformen.. dat maakt het ook niet anders dan de andere platformen.

Tiktok bepaalt wat jij ziet, dat bepaal je niet zelf

Het echte andere dan andere social media platformen is wat je ziet op TikTok. Je hebt binnen TikTok de ForYou pagina waar je wel video ziet van mensen die je volgt maar standaard kom je de app binnen op de home pagina en daar zie jij wat TikTok je voorschotelt.. en dat vinden we blijkbaar helemaal niet erg. Uiteindelijk beïnvloed jij wel het algoritme van TikTok voor je updates. TikTok weet heel snel waar jij langer naar kijkt (bewust of niet) en wat je ‘ wegveegt’.

Alles wat je ziet is dus compleet algoritme (door TikTok) gedreven en je ziet mogelijk ook onderwerpen waar je helemaal niet om hebt gevraagd. Maar dat vinden we blijkbaar helemaal niet erg.. logisch wel want als je iets niet leuk vind dan swipe je dat gewoon meteen weg en zie je een volgende keer ook iets minder van dit onderwerp. Dit is ook meteen de reden waarom TikTok zakelijk ook zeer interessant is.

TikTok heeft een zeer jonge gebruikersbasis.

TikTok is vooral populair bij Gen Z’ers en millennials, waardoor het een van de jongste sociale mediaplatforms is. Dit komt waarschijnlijk door de focus op korte video’s en de luchtige en leuke toon.

TikTok is helemaal algoritme gebaseerd

Op social media hoe we dat kennen, Linkedin, Facebook en Instagram zien we een tijdlijn met mensen die we volgen (vrienden, bedrijven en bekenden) met in veel gevallen tegenwoordig aanvullingen van wat Facebook en Instagram denken dat wij leuk of interessant vinden. Dit is nodig omdat je tijdlijn met alleen maar vrienden niet meer gevuld genoeg is. TikTok haalt dit helemaal uit elkaar en laat vooral alleen maar onbekende accounts zien maar.. wel met voor jou relevante of interessante updates/video’s.

TikTok is beschikbaar in meer dan 150 landen.

TikTok is echt een wereldwijd fenomeen, met gebruikers in meer dan 150 landen over de hele wereld. Het is ook beschikbaar in 75 verschillende talen, waardoor het voor nog meer mensen toegankelijk is. Waar je ook bent in de wereld, de kans is groot dat er iemand op TikTok video’s maakt waar je van zult genieten!

Je kunt video’s vinden over zowat elk denkbaar onderwerp.

Of je nu geïnteresseerd bent in mode, beauty, dans, DIY, eten, ondernemen, marketing of iets heel anders, op TikTok kun je er video’s over vinden. Het platform is ook geweldig om te ontdekken, want je kunt gemakkelijk op nieuwe onderwerpen en makers stuiten waarvan je niet eens wist dat ze bestonden!

Populariteit, privacy, regels en China

Zoals je ziet, is er veel dat TikTok anders maakt dan andere social media platforms. Of het nu gaat om de focus op korte video’s, het enorme wereldwijde bereik of het bijzondere van het algoritme wat anders is dan andere media, er bestaat geen twijfel over dat TikTok een blijvertje is.

Een andere kant is er ook.. die van de privacy en dat data bij een bedrijf in China terecht komt waardoor het onduidelijk is wat TikTok met die data doet. Iets om zeker in de gaten te houden.

Rene Schipper
Volg me


Berichtje? Prima..