Praktijkcase; Ditzo doneert voor het kijken naar een video

Gisteravond zag ik een tweet voorbij komen van Ditzo welke meteen mijn aandacht trok; een verzekeraar die echt op een andere manier in de spotlight probeert te komen. Terecht?

December; switchen naar een andere zorgverzekeraar?

Sinds een aantal jaren is december de maand om voor consumenten te beslissen welke zorgverzekeraar het dit jaar gaat worden… zorgpremie, aanvullende verzekeringen, eigen risico, eigen keuzes. Op TV zie je elk reclameblok een andere verzekeraar vertellen waarom de consument moet overstappen en waarom. Ditzo besloot het anders te gaan doen…

Volgens Ditzo is de sector ‘te ver is doorgeschoten’ met de acquisitiekosten die worden  gemaakt om nieuwe klanten te werven, terwijl een zorgverzekeraar ‘vooral hart voor de zorg moet hebben’. Afgelopen maand nog laaide de discussie over de exorbitante kosten die (zorg)verzekeraars maken om de zogenaamde ‘switchers’ voor zich te winnen flink op. Zorgverzekeraars in Nederland investeren jaarlijks honderden miljoenen euro’s in marketingcampagnes om nieuwe klanten aan te trekken.

 

Geen tv-reclame maar een video via social media

Ditzo heeft besloten dit jaar geen tv-reclame uit te zenden maar het geld anders te besteden, aan onderzoek naar kanker! Een moedig besluit in al het geweld van zorgverzekeraars wat intern ongetwijfeld voor de nodige discussies heeft gezorgd.

Bob Stehmann van Ditzo: “Het item maakte heel wat los binnen de Ditzo-gelederen. Want als je een hart hebt voor de zorg, kun je eigenlijk tot maar één conclusie komen: Het geld dat wij in een televisiecampagne steken, is veel beter besteed wanneer wij het beschikbaar stellen aan dit onderzoek. Dan gaat het echt naar zorg. Dan brengen we iets teweeg, dan zetten we een belangrijke stap in het overwinnen van kanker.”

De actie en video werd gisteren via Twitter en Facebook aangekondigd middels een update. De volgende tweet werd verstuurd:

 

Waarom is deze actie zo doeltreffend?

Sympathie

Op een leuke en ludieke manier in beeld komen zorgt voor sympathie bij het merk/product. De video is echter zeker serieus en brengt de boodschap over; zorg staat voorop!

Doel

Het geld moet aan zorg besteed worden, ook dat zit duidelijk in de video verwerkt.

Ditzo stelt dit jaar een substantieel deel van het marketingbudget van haar jaarlijkse zorgcampagne voor kankeronderzoek beschikbaar. De verzekeraar doneert maximaal 1 miljoen euro aan het kankeronderzoek van Professor René Bernards, verbonden aan het Antoni van Leeuwenhoek. Dit geld wordt normaliter uitgegeven aan het uitzenden van tv-commercials in de ‘overstapmaanden’ november en december. Ditzo wil hiermee een duidelijk signaal naar de markt afgeven.

 

Actualiteit

Twee weken geleden tijdens de actie van Giro555 kwam Trijntje Oosterhuis landelijk in het nieuws met een actie waarbij ze voor elke like € 1,- zou geven voor Giro555. Toen de teller van de likes op 200.000 stond trok ze het bericht terug en maakte ze het volledige bedrag niet over, een behoorlijke misser.

Ditzo geeft in deze campagne heel duidelijk aan dat er een limiet is. Wel een hele ruimte limiet van wel € 1.000.000,- Duidelijk en helderheid helpen in een dergelijke campagne en zorgt dat mensen eerder mee gaan doen.

Jij kijkt. Wij doneren tot een miljoen aan kankeronderzoek

En natuurlijk de video zelf… als jij hem hier bekijkt, telt dat gewoon mee in het aantal views die gelden voor donatie.

[youtube id=”u_iWoIMjWOU” width=”600″ height=”350″ autoplay=”no” api_params=”” class=””]

Kijken en delen dus!!

Kanttekening bij de actie

Of de mensen in Amsterdam (en omgeving) John de Wolf in deze video kunnen waarderen is de vraag maar ik denk dat deze groep voor deze actie daar geen probleem mee heeft.

In de video staat dat voor het delen van de video € 2,- gedoneerd zal worden aan het goede doel maar dat kan Ditzo door privacy redenen niet controleren. Wat mij betreft had deze toevoeging geschrapt mogen worden.

De actie is ook op Facebook geplaatst via de eigen Ditzo pagina. Dit is echter in een erg lang bericht gedaan waardoor deze minder aandacht zal krijgen dan deze verdiend! Een zelfde korte boodschap als op Twitter had meer effect gehad.

Of ik ga overstappen? Dat weet ik nog niet maar Ditzo heeft wel veel sympathie van mij gekregen met deze actie!

Volg me


Berichtje? Prima..