Instellingen Berichten en Messenger functie op de Facebook pagina

Facebook Messenger wordt steeds vaker gebruikt in het contact tussen mensen en bedrijven. Voor iedereen met een Facebook account is dit mogelijk en berichten worden in een afgeschermde omgeving verstuurd. Veel bedrijven die actief zijn op Facebook maken echter nauwelijks gebruik van alle mogelijkheden van deze optie. Zonde… want deze opties kunnen een gesprek positief beïnvloeden en je hebt feitelijk direct invloed op je webcare.

Facebook Messenger op de pagina; basisinstellingen

Allereerst moet je zorgen dat iedereen die je pagina bezoekt een bericht kan sturen en de ‘Bericht sturen’ knop aanwezig is op de Facebook pagina.

Facebook Messenger berichten op pagina-001

Heb je deze knop niet op je pagina staan of wil je dit zeker weten? De volgende instelling bepaald of iedereen een bericht kan sturen.

Ga naar Instellingen op je Facebook pagina en controleer daar de volgende optie.

Facebook Messenger berichten op pagina-instellingen

Welke instellingen kun je als best-practice gebruiken met Facebook Messenger voor je pagina?

Facebook is volop bezig met de ontwikkelingen voor Facebook Messenger. Het volledig automatisch beantwoorden van vragen via bots is geen toekomst meer.

Maar ook zonder bots kun je al heel veel instellingen aanpassen op je Facebook pagina, van welkomstberichten, automatische antwoorden en beïnvloeding van de reactietijd.

Algemene instellingen Facebook berichten op je pagina

Ga op je Facebook pagina naar ‘Instellingen’ en klik aan de linkerkant in het menu op ‘Berichten’.

facebook messenger berichten op pagina-003Als eerste zie je een instelling of je de Enter toets wilt gebruiken om een bericht te verzenden. Het is natuurlijk een persoonlijke keuze maar ik zou deze uit laten omdat je anders soms te snel een bericht verstuurt. Als je deze optie uit laat staan kun je een bericht versturen/beantwoorden door op ‘verzenden’ te klikken.

facebook messenger berichten op pagina-004

Automatische response op Facebook berichten

Hieronder staat een instelling voor de response tijd op de Facebook. Je hebt meerdere mogelijkheden om de response tijd op de Facebook pagina in te stellen.facebook-messenger-berichten-op-pagina-007

Je kunt kiezen voor een ‘automatische response tijd’ waarmee Facebook een dynamische weergave maakt; op basis van de laatste 7 dagen zal een badge getoond worden hoe snel de pagina een reactie heeft gegeven.

Belangrijk om te weten; er wordt door Facebook gekeken naar de First-reaction. Alleen de eerste reactie telt mee in deze reactietijd! Je kunt standaard een lagere tijd kiezen (een dag bijvoorbeeld) als je weet dat je meestal niet snel een reactie gaat geven. Zo blijf je wel eerlijk naar de persoon die een bericht wil sturen.

facebook-messenger-berichten-op-pagina-005

Afwezigheidsbericht instellen voor berichten op de Facebook pagina

Bereikbaar blijven en je responstijd onder controle houden terwijl je niet online bent. Ja, het kan via de Facebook pagina.

Je kunt ‘gewoon’ tijden en dagen selecteren waarop je niet kunt reageren. Zet de volgende instellingen op ‘Yes’.

Allereerst moet je een bericht maken die anderen zien als ze een bericht sturen op de tijden dat jij niet kunt reageren. Een afwezigheidsmelding dus. Om deze aan te passen, klik op ‘Change’.

facebook-messenger-berichten-op-pagina-008

Je ziet onderstaand scherm waar je het bericht aan kunt passen.

facebook-messenger-berichten-op-pagina-009

[cm_ad_changer campaign_id=”3″]

Afwezigheid instellen voor Facebook berichten

Je ziet al dat je in totaal 250 tekens hebt om een bericht te maken en je hebt de mogelijkheid om je bericht persoonlijker te maken door de aanheft te beginnen met de voornaam (van de persoon die het bericht stuurt). Klik op ‘Save’ om te bewaren.

Als je iets verder naar boven gaat zie je daar naast ‘Message’ ook ‘Schedule staan. Klik hier op om tijden in te voeren waarop je niet aanwezig bent en niet kunt reageren op berichten.

facebook-messenger-berichten-op-pagina-010

Het invoeren van tijden in dit schema is wat omslachtig en vereist even een andere manier van denken.

Je begint met het selecteren van alle dagen en selecteert de uren waarop je standaard niet kunt reageren (in onderstaande geval van 10.00 PM tot 06.00 AM.

Hierna maak je extra uitsluitingen, je geeft extra dagen op (zaterdag, zondag) waarop je ook niet aanwezig bent (hele dag of paar uur of zoals in het voorbeeld; alleen de zondag).

facebook-messenger-berichten-op-pagina-011

[easy-tweet tweet=”Zo stel je afwezigheid correct in op de Facebook pagina en behoudt je de opgebouwde response tijd.”]

Tijdelijk afwezig en dus even geen tijd om een reactie te geven

Je bent afwezig op andere tijden dan de hierboven aangegeven tijden maar je wilt wel je klanten goed bedienen en hiervan op de hoogte stellen. Dat kan ook via de ’tijdelijke away’ functie op de Facebook pagina.

Ga op je pagina naar je ‘Berichten’ scherm, daar zie je helemaal links onderaan ‘Away’ staan. Klik hier op en je bent voor maximaal 12 uur afwezig. Stuurt iemand een bericht dan zal de melding die hierboven staat worden gestuurd aan de persoon die je een bericht stuurt. Ben je minder lang dan 12 uur afwezig? Vergeet dan niet om deze knop handmatig ook weer aan te zetten. Langer dan 12 uur afwezig? Pech gehad… je status gaat automatisch weer op aanwezig (of je vervalt in het schema zoals in het vorige punt is beschreven).

Versturen van expresreacties of instant replies naar iemand die een Facebook bericht stuurt

Je kunt ook instellen dat ook als je aanwezig bent, je standaard een bericht kunt laten sturen. Als je dit doet, maak het niet te serieus en doe het alleen als je gewoon echt niet aan antwoorden toe komt. Vertel heel kort dat je snel zult reageren (en waarom je niet direct een reactie geeft).

facebook-messenger-berichten-op-pagina-012

Een welkomstbericht laten zien bij een Facebook bericht

De volgende instelling is wel belangrijk en opvallend genoeg wordt deze nog heel weinig gebruikt door Facebook pagina’s. Dit is een melding die al in beeld staat op het moment dat iemand het Messenger scherm opent waardoor je dus direct invloed hebt op wat de persoon die de pagina een bericht wil gaan sturen gaat typen!

Stel; de persoon is boos, kwaad of teleurgesteld. Als die persoon het berichtvenster naar de pagina opent en hij ziet een hele vriendelijke tekst staan (iets met een glimlach, vertrouwen of iets anders vriendelijks om het ijs te breken) denk jij dat deze persoon misschien heel ietsje pietje minder kwaad of teleurgesteld zal zijn? Die kans is er in ieder geval wel en kansen moet je pakken in deze wereld! Gewoon doen dus, experimenteer hiermee en kijk wat het beste werkt voor jou fans.

Je maakt deze instelling als volgt. Klik op ‘Yes’ om de begroeting in te stellen.

facebook-messenger-berichten-op-pagina-014

Pas je boodschap aan hoe je dat zelf wil. Je kunt hier ook weer gebruik maken van het invoegen van voornamen, achternamen, url en nog meer.

facebook messenger persoonlijke begroeting

[easy-tweet tweet=”Er is geen enkele Facebook pagina te vinden die de welkomstboodschap gebruikt op Facebook, onbegrijpelijk!!”]

Denk hier ook aan voorinformatie die je kunt geven als; “voor technische vragen kunt u het beste bellen met….” of bij een storing ergens “er is op dit moment een landelijke storing”.

Als je op het bericht van een pagina klikt dan ziet dat er als volgt uit:

facebook messenger welkomstbericht tonen

Welkomstmelding als start van goede communicatie

En het bijzondere is… dit zie ik dus bij GEEN enkele pagina!!

Onbegrijpelijk want hiermee kun je echt richting en sturing geven aan het gesprek. Om maar niet te spreken van branding… die eerste indruk maak je maar één keer! Zelfs Coolblue maakt hier geen gebruik van (na het lezen hiervan natuurlijk wel ;-)). Dus toch niet “alles voor een glimlach” Coolblue?

coolblue facebook bericht zonder welkomstbericht

Deze instellingen voor het berichtenverkeer op Facebook zijn eigenlijk basisinstellingen die elke pagina moet gebruiken. Hier leg je de basis voor goede communicatie.

Opmerking: Helaas is deze optie nog niet beschikbaar in de Page Plugin (die op deze site gebruikt is) om vanaf een website een Messenger bericht te kunnen sturen. Het is nog niet mogelijk om hier een beginmelding te plaatsen.

Handig? Delen mag uiteraard… of laat even een bericht achter op de Facebook pagina van Fidene, kun je meteen zien of deze instellingen daar goed staan 🙂

[easy-tweet tweet=”Alle instellingen voor Berichten en Messenger functie op de Facebook pagina staan hier, erg handig!”]

Volg me


Berichtje? Prima..