Jongeren dumpen Facebook of toch niet

Jongeren dumpen Facebook massaal… of toch niet?!

Onderzoek en cijfers of jongeren Facebook echt dumpen

Het onderzoek van Piper Jaffay (dat is een bank in de USA) zorgde er op 8 en 9 oktober voor dat een aantal nieuwssites in Nederland weer lekker los konden over cijfers en hoeveel jongeren nog op Facebook actief zijn en met mooie koppen konden komen. Waar wat voor onderzoek is dit, wat zijn de vragen en resultaten en wat is er van waar?

De mooie koppen die scoren

NU.nl was de eerste nieuwssite die met het nieuws kwam; “Tieners keren Facebook de rug toe”. Waarna ook een aantal anderen het nieuws blind overnamen (op enkele na). De Telegraaf met als kop (zonder chocoladeletters) “Jongeren dumpen Facebook” en Computeridee met “Jongeren trekken massaal weg van Facebook” plus de subtitel ‘minder dan de helft van tieners actief op sociaal netwerk’.

Jongeren dumpen Facebook... of toch niet?

Nieuws sites over ‘Jongeren dumpen Facebook’

Het ‘Facebook’ onderzoek en de verkeerde conclusie

Wat een conclusie ook is, ik hoop dat media die zichzelf een beetje serieus nemen altijd voor publicatie checken wat voor onderzoek het is. Dit onderzoek door Piper Jaffay, een bank in de Verenigde Staten met 1000 medewerkers heeft een breed onderzoek gedaan wat bestond uit heel veel vragen over inkomen, aankooppatronen, restaurants, kledingmerken en één vraag die als volgt was “Wat is het meest belangrijkste sociale netwerk voor jou?”.

Dus niet de vraag of jongeren in de USA Facebook nog gebruiken maar alleen welke het belangrijkste is. De conclusie die de meeste sites in Nederland meenemen is ronduit slecht want overal is de vertaling dat slechts het in het onderzoek genoemde percentage Facebook nog gebruikt maar dat is het percentage wat Facebook het belangrijkste sociale netwerk vindt.

En wat zou jij doen als de ING op je afstapt en jou een 16-jarige vraagt “Wat is voor jou het meeste belangrijke sociale netwerk?” In Nederland zal het meest gegeven antwoord zijn “F%9k You” zijn!!

En zeker als bij de netwerken waar je uit kan kiezen net dat netwerk ontbreekt welke je eigenlijk wilt kiezen; de bank was vergeten (vooronderzoek) om Snapchat in de lijst te zettten…

Aantal jongeren op Facebook in Nederland

Het moge duidelijk zijn dat je een conclusie uit het onderzoek zelf mag halen, daar waag ik mij niet aan 😉 maar duidelijk is het wel dat het niet om Nederlandse jongeren gaat. Wel was mijn nieuwsgierigheid hiermee gewekt hoe deze cijfers op dit moment in Nederland zijn.

Dat een daling van het aantal jongere gebruikers op Facebook ergens een keer inzet (of al ingezet is) lijkt mij logisch. Jongeren wisselen makkelijker van platform en praten liever op een plek waar ouders niet zijn. In februari van 2014 heb ik ook via de Facebook cijfers gekeken wat de aanwezigheid van de diverse leeftijdsgroepen is op Facebook.

Uit mijn laatste onderzoek, gebaseerd op de meest recente Facebook cijfers blijkt dat er in oktober 2014 minder jongeren actief zijn. Voor het complete onderzoek en cijfers kijk op Fidene

jongeren verlaten facebook

Aantal Facebook gebruikers van 13-17

Facebook telt in deze telling iedereen mee die minimaal één keer in de maand gebruik maakt van Facebook. In bovenstaande grafiek is een lichte daling te zien in de categorie 13-15 en gelijke cijfers voor de groep van 16-17 jaar. Hieruit blijkt in ieder geval geen ‘massale dump’ van Facebook door de jongeren. Wel kan het zo zijn (daar worden weinig onderzoeken naar gedaan) dat deze groep minder actief is al ligt die activiteit vaak nog wel veel hoger dan de groep van boven de 35.

Bovenstaande cijfers kunnen ook nog eens te maken hebben met de demografische cijfers van de Nederlandse bevolking. Er zijn nu in Nederland ook een paar leeftijdsgroepen waar de aantallen minder hoog zijn (bron CBS)

Demografische gegevens leeftijden Nederland

Demografische gegevens leeftijden Nederland (CBS)

Beïnvloeding door nieuwssites

Dat we op allerlei manier beïnvloed worden door wat wij lezen en horen is mij wel duidelijk maar dat door sommige ‘objectieve’ nieuwssites dergelijke onderzoeken zo vertaald worden zegt veel. Ook over iedereen die dergelijke nieuws artikelen klakkeloos overneemt en deelt.

Comments